FL Studio Fórum

Hegyalja



RSS feliratkozás

Hívj meg egy kólára!

Linkblog

//--kereső

Toontrack EZ Drummer

2009.11.28. 22:40 :: TLSoft

A tökéletesen élethű dobhangzás - valahogy így szólt a reklámszöveg az EZ Drummer 2006-os debütálásakor. Úgy vélem, ez kivételesen nem egy szimpla marketingszlogen.
A program méretét tekintve igen nagy (az alapfelszereltségű első kiadás valamivel több, mint 5 GB), nem véletlenül!

Gondolhatnánk, hogy egy komplett dobfelszerelés - stílustól függően - kb. 4-12 dobtestből plusz a cintányérokból áll, akkor miért ez a gigászi méret? Nos, itt nem arról van szó, hogy lemodellezték volna a hangokat és kész…

Ez a program tudja azt, hogy egy dobos nem üt két egyformát, dinamikailag hihetetlen dolgokat hallhatunk vissza. Nem kell minden egyes leütést külön szabályozni, hogy ne tűnjön gépinek. Alig kihallható, de összhatásában érezhető, hogy rettentő nagy figyelmet szenteltek a program készítésekor arra, hogy a felhasználóknak ne kelljen semmi mást tenniük, csak megszerkeszteni az ütemet és mégis: külön-külön minden egyes ütés egy hajszálnyival más dinamikát kap. Nem mindegy, hol szólaltatom meg pl. a cintányérokat: ha a szélén, akkor hosszabb, „terebélyesebb” a sound, ha a közepén, akkor masszívabb és így tovább…

A professzionális stúdiókban nívós dobosok, ütősök játszották fel a hangmintákat neves hangmérnökök felügyelete alatt. A végeredmény tehát egy nagyon jól megszólaló, triggerelést és egyéb utómunkákat nem igénylő ritmusszekció otthonra.
Egyéni ízlésünkhöz, hangzásvilágunkhoz választhatunk különböző márkájú dobtesteket, cintányérokat és szinte mindenféle ritmuskeltő eszközöket. Szabadon válogathatunk azok méretei és márkái között.

A mixerben azon felül, hogy külön-külön szabályozhatjuk minden egyes összetevőnk (lábdob, kisdob, tamok, stb.) hangerejét, még a térmikrofonok érzékenységét is beállíthatjuk, sőt, a feljátszó szoba méretét is meg tudjuk határozni; úgymond dobolhatunk egy kb. 3x3-as kis lyuktól megkezdve akár egy katedrálisban is – enyhe túlzással persze.
A programban nyolc különböző felszerelésből válogathatunk, ezeket nem vesézném most ki külön-külön, a képek önmagukért beszélnek:

 

Standalone és VSTi-ként is működik. Az FL Studio is tökéletes szerkesztést tesz lehetővé. A piano roll egy-egy billentyűje külön-külön szólaltatja meg a dobokat, cintányérokat, stb. Ha valakinek valóban profi és élethű dobhangzásra van szüksége, szerintem ne kutasson tovább. (Egy valamire való processzor és némi memória azért szükségeltetik…) Azóta már számos fejlesztést dobott piacra a Toontrack, szinte minden zenei stílus ritmusszekciója napvilágot látott. További információkról és az újdonságokról a cég oldalán olvashattok. http://www.toontrack.com

flstudio flstudio flstudio flstudio

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr951559742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása