FL Studio Fórum

Hegyalja



RSS feliratkozás

Hívj meg egy kólára!

Linkblog

//--kereső

Patternek és a Playlist az FLStudióban

2008.09.28. 01:23 :: TLSoft

Patternek és a Playlist az FLStudióban

Hosszú távon a zenekészítéshez sokféle hangszerre lesz szükséged: dobokra, synthekre, stb. Hogyha ugyanazon sequence -ket sajtolod bele a zenédbe azonos sorrendben, akkor az nem fog rá jó hatással lenni. Ezért tartalmaz az FL egy rendszert a patternek számára.

Vegyük szemügyre a playlistet:

FL Studio 1


Látod a bal oldali panelt a patternekkel? A narancsszínű a jelenleg kiválasztott pattern és a hozzá tartozó sor ki lett emelve. Minden pattern képes tárolni bármelyik hangszer kis sequence –ét. Ez egy nehéz dolog, hogy szóban elmagyarázzam, ezért miért ne próbálnánk ki? Menj a File -> New –ra, vagy indítsd el az FL-t és ezzel indul is egy új projekt.

A 4 hangszerre, amit alapból láthatsz minden új projekt indításakor, nem lesz szükségünk. A nevük mellett található egy kis kör, ami az éppen kiválasztottnál zöld. Kattints rá a felső körre, majd nyomva tartva az egeret jelöld ki az alatta lévőket, vagy kattints rá az egyik már zöld körre és ezzel automatikusan felvillan a többi is zöldre. Ctrl + Delete, majd a felugró ablakban OK, így kitörlődnek a sorok. Gondolom feltűnt, hogy nem maradt üresen a munkaterület, mivel az FL nem szereti, ha üresen hagyják, így ha bármikor kifogy a hangszerekből, akkor egy sampler -nek nevezett tárolót helyez be a területre. Ez a hangszer nem fog addig semmit sem csinálni, ameddig nem töltöd bele a saját sample –det, majd nem állítasz be rajta mindent – ne aggódj most miatta. Jobb klikk a sample –feliraton, majd Replace -> FPC.

 FL Studio 2


Kell pár másodperc, mire betölt, amint ez megtörtént, egy vajszínű ablakot fogsz látni egy csomó gombbal, valamint számos aprósággal. Ez az FPC főablaka és nem baj, ha látható marad továbbra is. Nézzünk vissza a Playlist –re és bizonyosodjunk meg róla, hogy a Pattern 1 a narancsszínű és az első sor van kijelölve. Ha egy másik pattern narancs, akkor kattints az elsőre és minden ok lesz.

Az FPC ablakában a „MIDI LOOP” felirat mellet lévő mappa ikont keresd meg és kattints rá. Egy csomó lehetőséget fogsz látni a dob patternedre.

FL Studio 3


Ebben a példában a Kit Loops mappában, ezen belül a 808 Loops almappában található 808kit_01.mid –et fogjuk használni. Nyissuk meg. A neve megjelenik a mappaikon mellett. Feltűnhet, hogy pár adat megjelent a step sequencer –ben. Nyomj egy space -t, hogy meg tudd hallgatni. Ez egy jó dob, később használni fogjuk. De mi van azokkal a kitöltésekkel? A dob részek egy idő után unalmassá válnak, így az jól jön, ha használunk egy jó kitöltést. Menj a playlist -re, majd kattints a pattern 2 –re. Észreveheted, hogy a sáv tiszta. Ez azért van, mert a Pattern képes több különböző adat tárolására. Ha visszamész az 1. pattern –re, akkor láthatod a dob loopot megint.

Mindenesetre menj vissza a 2. pattern -re, majd az FPC ablakába térj vissza. Ha bezártad, akkor a step sequencer –ben kattints az FPC –re, így elő fog bukkanni. A playlist ablakot bezárhatod, de ez maradjon nyitva. Mivel 808 Loop –ot használnuk, ezért célszerű ettől nem eltérni. A 808 kit 01 felirat 2 oldalán nyilak vannak, ezekkel léptetheted a loop –okat a jelenlegi mappában. A lefele nyíl gomb lenyomásával egy listát kaphatsz a mappában lévő loop –okról.

Mivel ez a pattern üres, egyszerűen választani kell az FPC-nek egy loop-ot, hogy kitöltse. Nyomd meg a jobbra nyilat és válts a 808kit_02 –re és láthatod, ahogyan megjelenik a step sequencerben. Vidd le az egeret az ablakról és üss egy space-t, hogy meghallgasd és folytasd a váltást, hogy különböző loopokat is meghallgass. Bármelyiket választhatod, de én úgy döntöttem, hogy a 808kit_07 –tel töltöm ki. Emlékezz erre később és gyerünk tovább.

Soha sem késő, hogy a számot egy jó basszus sávval indítsuk, így ideje egy jó Bass –t keresni. Menj ugyanarra a menüre, ahol az FPC –t találtad meg, csak a Replace helyett az Insertet kell választani, azon belül pedig a BooBass –t. Ez egy új soron fog megjelenni. Egyszerűnek látszik az ablaka.

Válaszd ki a Pattern 3-at a playlisten, majd jobb klikk a BooBass –on és válaszd a Piano Roll-t. Nézd a sequencet:


Te is csináld meg ezt így, majd játszd le. Nem rikító, de elég fülbemászó bizonyos szempontból. Menj megint a Playlistre. Tudjuk, hogy a pattern 1 a fő dob patternünk, a pattern 2 a „kitöltő” és a 3-as a basszussáv. Idegesítő megjegyezni a számokat, nem gondolod? Főleg, mikor sok patternre kell emlékezned. Kattints az 1-es patternre, majd F2. Írd be, hogy „Dobok”, majd enter. A 2-esnél ugyanez a eljárás, csak a név legyen „Kitöltés”, a 3-asnál pedig „Bass”. Egyszerűek, de most már tiszta címkéink vannak. Gyakran a patternek nem olyan egyszerűek, mint amit a nevük sejtet, így légy kreatív a nevekkel, hogy tudd, mit takarnak.

Hasonlóságot fogsz felfedezni a playlist és a Piano Roll között, mivel ugyanúgy működnek, bar –okat kattintással helyezhetsz ki, jobb gombbal pedig törölheted. Azonban a méretüket nem változtathatod meg, csak a saját szerkesztőablakukban. Később beszélünk róla. Vidd a playlist fölé az egeret, és alapból egy ecsetnek kell látszódnia, ha nem az van ott, akkor bal oldalt fent, a palettán megváltoztathatod. Azért jobb az ecset, mint a toll, mert egy időben több patternt lehet vele rajzolni, valamint áthelyezni.

Kezdjük a zenét 2 bar bassussal, majd a 3-as oszlopban adjunk hozzá egy dobot, ez egészen mehet 7-ig, a bassus 8 –ig, 8-nál pedig helyezzünk le egy kitöltést. Így kell kinéznie:

FL tutorial


Mielőtt lejátszanánk, nézzünk rá a vezérlőgombokra:

FL Studi tutorial
Vedd észre, hogy a bal oldalt van két led SONG és PAT felirattal. Az éppen kiválasztott narancsszínű. Amíg különálló patternekkel dolgozunk hasznos a PAT, de most a SONG módot kell választani, mivel több sort kell lejátszanunk, magyarul az egész zenét kell elindítanunk. Tehát kattints rá bármelyikre, vagy nyomj L-t, hogy a SONG módot válaszd.

Kezdjük el felépíteni a zenénket. Bal oldalt a böngészőben keress rá a Plugin Presets –re, azon belül Generators->Sytrus. Ez egy nagyon jó szintetizátor, sokféle hangszert tud virtuálisan utánozni. A Sytrus mappán belül még több mappát fogsz látni. Menj a Plucked –ra. Sok hangszer fog előjönni. Ahhoz, hogy tudd használni őket, be kell húzni egyszerűen egy üres patternre, ami be fogja adni a Sytrust automatikusan. Keresd meg a Zen-t (az utolsó lesz az).

A képen látható módon rakd ki a két negyed note –ot:

FL Studio 4




Ha tetszett, akkor várd a folytatást, aminek a végén letölthető lesz a tutorial projectfájlja.

 

flstudio flstudio flstudio flstudio

5 komment

Címkék: software zene tutorial audio fruity loops segédlet zenekészítés fl studio

A bejegyzés trackback címe:

https://flstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr29685214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaSom 2009.10.03. 16:52:10

Köszönöm szépen,hála neked megértettem a Playlist működését!Egy kérdésem lenne,hogyha szabad:sikerült átállítanom a Playlistet úgy mint a tied,tehát a beosztásást,hogy egy kockás beosztás,de sajnos véletlenül.Letudnád írni,hogy hogy tudom beállítani?Úgy sokkal könnyebb,hiszen nem olyan hosszú akkor a Playlist.

Köszi,üdv!

TLSoft · http://www.tlsoft.hu 2009.10.03. 19:34:56

@BaSom: Bal oldalt fent a Playlistben van az a legördülő menü és ott válaszd a Zoom menüpontot. Nálam most a 9-es van fent, és ez a rész másabb, mint a régebbi változatban, így most nem emlékszem hirtelen arra, hogy az egérgörgővel lehet-e állítani.

BaSom 2009.10.03. 21:57:48

Köszönöm szépen, sikerült.

Láttam Indavideón a videót,és akkor is segített elég sokat.A Hiphop stílusnak a tempója kb. mennyi?Én olyan 110-120-ra tippelek,de te jobban értesz hozzá.

TLSoft · http://www.tlsoft.hu 2009.10.04. 22:11:53

@BaSom: Nem vagyok a hip-hop téma szakértője, de utánanézve véleményem szerint max 105-106 bpm lehet, a magasabb bpm számú már nagyon gyors ehhez a stílushoz.

Dj Darkness 2012.12.01. 07:38:04

TLSoft, neked melyik FL Studio van? Nekem a 9
azon működik?
süti beállítások módosítása